Yüksek emekli maaşı nasıl alınır 2023?
2008’de çıkarılan yasa ile birlikte 2048 yılından sonra ancak 65 yaş emekliliğe ulaşmış olacak. Çalışanların amacı erken yaşta emekli olabilmek ve yüksek emekli maaş almak. Bu çerçevede yüksek emekli maaşının nasıl alınabileceği büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, yüksek emekli maaşı nasıl alınır? Ayrıntılar haberimizde...
Vatandaşlarda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasıyla birlikte emeklilik ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Bu kapsamda, yüksek emekli maaşının nasıl alınabileceği merakla araştırılıyor. İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya SuperHaber'den Gizem Er'e yüksek emekli maaşı alınması için yapılması gerekenleri anlattı. Peki, yüksek emekli maaşı nasıl alınır? Ayrıntılar haberimizde...
EMEKLİ MAAŞINI ARTIRABİLMENİN YOLU VAR MI? EN YÜKSEK EMEKLİ MAAŞINI ALMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
"Emekli maaşını artırmanın alternatif yolları var. birden fazla iş yerinde sigortalı olarak çalışmak mümkün. Birden fazla iş yerinde çalışıldığında işverenler SGK primlerini kuruma ödemek zorundadır. SGK kuruma ödenen primleri kazanç olarak esas alır. Birden fazla iş verenin yatırdığı primlerin emekli maaşına katkıları vardır. emekli maaşı bağlandıktan sonra herhangi bir işlem yapılamaz.
"
15 YILDA EMEKLİ OLMANIN YOLU VAR MI? KISMI EMEKLİĞİN ŞARTLARI NELERDİR?
"Kısmi emeklilik için 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olmak, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 gün sayısını tamamlamak şartı söz konusu. 3600 günden emekli olmak için kadınların 58, erkeklerin 65 yaşında olması gerekiyor. 2000 yılında ilk kez sigortalı olanlar dikkat: kısmi emeklilikte 15 yıllık hizmet süresi 25 yıla çıkarıldı. 2000 yılında sigortalı olan kişi, 2025 yılında ve 4500 prim gün sayısını tamamladığında anca emeklilik şartlarını yerine getirmiş olur. ancak yaş şartına dikkat. Bugün itibariyle kısmi emekliliği kadın ve erkeklerin hak ettiği dönem 08.09.1999 tarihi öncesindeki sigortalı girişlilerdir"
GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
" Kişiler sosyal güvence kapsamı dışında ise, zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına dahil edilir. Kişinin geliri asgari ücretin 1/3’ünden az herhangi bir ücret ödemeksizin sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar."