Yumurta üreticileri: Riskli tüm ürünler imha edildi, sorun yok

Tarım Bakanlığı’nın yaptığı kontroller sırasında tespit edilen kuş gribiyle ilgili sorun çözüldü. Konya’da görülen kış gribi hastalığıyla ilgili olarak açıklama yapan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) açıklama geldi. YUM-BİR Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, “Kuş gribi geçtiğimiz hafta işletmelerden birinde yapılan denetimde şüpheyle tespit edilmiş ve teşhis edilmiştir. Bölge acil karantina bölgesi ilan edilmiştir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, teşhisin konduğu andan itibaren bölgeye giriş çıkışı ve ürün sevkiyatını durdurmuştur. Sadece kanatlılarda görülen bir hastalık olan kış gribi (AI) ördek, hindi, kaz gibi bazı hayvanlar tarafından taşınabilmekte, ancak bu türler etkilenmemektedir.

Tavuk, güvercin, bıldırcın gibi kanatlılarda ise hastalık ölüme yol açabilmektedir. Hastalığın mutasyon geçirme riski nedeniyle, ülkemizin kanatlı sağlığı ve varlığını korumak adına hastalığın görüldüğü 3 kilometrelik çap içindeki tüm kanatlılar imha edilmekte, 10 kilometre yarıçaptaki hayvanlar ise gözetim altında tutulmaktadır” dedi.

Afyon, Türkiye’nin dünyada görülen Avian İnfluenza (AI) virüsü ile 2005 yılında tanıştığını belirterek, “İlerleyen yıllarda ülkemiz, bu kanatlı hastalığıyla mücadelede tüm dünyaya örnek olmuştur. Son yıllarda AI, başta Uzak Doğu, ABD ve Avrupa olmak üzere dünya genelinde birçok ülkeyi etkisi altına almıştır. Hastalık belirtisi gösteren hayvanların etrafındaki 3 kilometrelik çaptaki sağlıklı hayvanlar da hastalığa yakalanma riski nedeniyle üretimden izole edilmektedir. Çemberin dışındaki sağlıklı hayvanların hastalanmaması için bu bölgedeki tüm hayvanlar hızlı ve etkin şekilde izole edilmekte ve gerekirse bertaraf edilmektedir. 3 kilometre çapındaki kanatlı hareketleri engellenirken, 10 kilometre yarıçapındaki hayvanlar ise karantina ve gözlem altına alınmaktadır” bilgisini verdi.

Afyon, SuperHaber’e yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “Uzun süredir dünya genelinde entegre tesislerde sıkça görülen bu hastalık, ülkemizde genellikle küçük işletmelerde ve kırsal bölgelerde görülmüştür. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığımızın acil müdahalesi sayesinde, hastalık kaynağında söndürülerek yayılması önlenmiştir.

HEPSİ İMHA EDİLDİ

Bu alanda karantina çalışmalarının başladığı andan önce üretilmiş ve şüphe bulunmayan hayvan ve yumurtalar, haksız negatif algıya yol açmamak ve en küçük bir risk bile oluşturmamak adına imha edilmiştir. Halkımıza; hangi tesiste, ne zaman üretildiği belli olan ambalajlı ürünlerde herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını, ambalajı sağlam, etiketi doğru ve sergileme alanı temiz ürünlerin güvenle tüketilebileceğini belirtiriz.”

Yumurta üreticileri: Riskli tüm ürünler imha edildi, sorun yok ile ilgili etiketler Tarım ve Orman Bakanlığı