Yunanistan’dan iki yüzlü tavır
Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde, Alevilik inancını "bir din ve inanç toplumu" olarak tanıma kararının ardından, dikkat çeken bir hamle de Yunanistan’dan geldi. Batı Trakya'da bulunan Meriç kentinde ilk kez bir cemevi açıldı. Müslüman azınlığı baskı altında tutmak için Atina Antlaşması’nın ilgili maddelerini fesheden Yunanistan’ın sözde özgürlükçü tavrı ikiyüzlülük olarak yorumlandı.
Yunanistan’da yaşayan Türklerin eğitim, din ve etnik kimliğinin tanınmasına ilişkin sorunlar yıllardır devam ederken, Atina yönetimi Batı Trakya'da ilk kez bir cemevi açtı. Büyük Dervent köyündeki cemevine Yunanistan Eğitim Bakanı Yardımcısı Angelos Syrigos ziyarette bulundu.
YUNAN YÖNETİMİNDEN SÖZDE ÖZGÜRLÜKÇÜLÜK
Batı Trakya’daki Türk azınlığının yıllardır problemi olan Yunan devletinin azınlığın din işlerine müdahale etmesi konusunda adım atmazken yaptığı bu hamle dikkat çekti. Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında 1913’te imzalanan Atina Antlaşmasına göre Müslümanlar kendi müftülerini kendisi seçebiliyordu. Ancak Atina bu yasayı Yunanistan 1991’de feshederek müftüleri kendisi atamaya başladı. Müslümanlar üzerinde baskı oluşturan bir diğer konu ise “240 imam” yasası. İmam ve dini eğitmen atanmasında Hristiyan Yunan memur ve kamu çalışanlarına söz hakkı veren bu kanun, Müslüman azınlığın dini özgürlüğünü sınırlıyor. Bunlar gibi birçok kısıtlayıcı karar alana Yunan yönetiminin sözde özgürlükçü yaklaşımla cemevi açması sosyal medyada ‘ikiyüzlülük’ olarak yorumlandı.
Benzer bir adım geçen yıl Almanya’dan gelmişti. Sünni Müslümanların sorunlarını çözmekten çok uzakta olan Almanya’da Aleviler için çok çarpıcı bir karar verilmişti. Almanya'nın nüfus yoğunluğu açısından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti hükümetinin aldığı kararla, Alevilik inancını anayasal güvence altına alınmış, Hıristiyan kiliselerinin ve Musevilerin anayasal olarak hangi hak ve yetkileri varsa, Aleviler de aynı haklar verilmişti.
“ALİ’SİZ ALEVİLİK”
Almanya’nın Aleviler hakkındaki planlarını 2014 yılında değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamayı yapmıştı:
“Almanya’da Ali’siz Alevilik denilen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var, bunu bize yansıtıyorsun. Türkiye’de böyle bir Alevi yok dedik. Almanya’daki bir kısım, avuç içi bir grup var, hem destekliyor Almanlar, bunu da konuşacağım kendileriyle. Onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu yakışmaz. Kendisiyle yaklaşık iki saat baş başa olduk. O yemekte bunları açık açık konuştuk. İşin asıl sahibi biziz. Kendisine somut örnekler verdik. Almanya’da sana anlatılanları gider orada konuşursan, güçlü bir hükümetsiniz neden korkuyorsun, korkumuz yok dedik.”