Yunus Emre Enstitüsü Roma’da senfoni rüzgarı estirdi...

Yunus Emre Enstitüsünün 16-17 Eylül’de Roma’da organize ettiği ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) tarafından icra edilen dostluk konserleri büyük beğeni topladı.

Orkestra, dünyaca ünlü Japon Şef Seiji Mukaiyama yönetiminde Ertuğrul Fırkateyni’nin öyküsünü anlatan bestesi dâhil olmak üzere pek çok önemli eseri seslendirdi. İtalyan Şef Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetiminde tarihi Argentino Tiyatrosu’nda gerçekleşen ikinci konserde ise orkestraya Türk ve İtalyan opera sanatçıları eşlik etti.

Türk kültürünün tanıtılması ve ülkeler arasındaki kültür dostlarının pekiştirilmesi amacıyla dünyanın dört bir yanında kültürel etkinlikler düzenleyen ve 60’a yakın ülkede yabancılara Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsü, Roma’da büyük bir organizasyona imza attı. Enstitü, İtalya’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından icra edilen iki dev konsere ev sahipliği yaptı. Yunus Emre Enstitüsünün T.C. Dışişleri Bakanlığı, Japon Wakayama Kaymakamlığı ve Türk Hava Yolları iş birliğiyle düzenlediği dostluk konserlerini, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, Azerbaycan’ın Roma Büyükelçisi Mammad Ahmadzada, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile çok sayıda davetli izledi.

konser2
“TÜRK–JAPON DOSTLUK KONSERİ”Nİ JAPON ŞEF SEİJİ MUKAİYAMA YÖNETTİ

16 Eylül Cumartesi günü Eliseo Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen “Türk–Japon Dostluk Konseri”ni dünyaca ünlü Japon Şef Seiji Mukaiyama yönetti. Mukaiyama’nın aralarında “Ertuğrul Fırkateyni” ve “Kılpayı-Tahran’dan Kaçış” bestelerinin de icra edildiği konser sanatseverlerin büyük beğenisini topladı. Üç bölüm hâlinde icra edilen konserin ilk bölümünde "Kıl Payı-Tahran'dan Kaçış" isimli eser, ikinci bölümünde mürettebatına ithafen yazılan "Ertuğrul'un Yolculuğu-Ertuğrul Fırkateyni" isimli eser, üçüncü bölümünde ise “Şehitlere Ağıt” icra edildi.

“Kılpayı-Tahran’dan Kaçış” isimli eser, 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da bulunan Japonların, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından gönderilen THY uçağıyla Tahran’dan tahliye edilmesini; “Ertuğrul’un Yolculuğu” isimli eser ise 1890 yılında Japonya açıklarında batan ve sadece 69 Türk denizcinin kurtarıldığı ‘Ertuğrul Fırkateyni’ni konu alıyor.

konser3

ÜNLÜ İTALYAN ŞEF SKANDERBEG YÖNETİMİNDE "TÜRK-İTALYAN DOSTLUK KONSERİ”

"Türk-İtalyan Dostluk Konseri Büyük Lirik Müzik Galası" adıyla tarihî Argentino Tiyatrosu’nda düzenlenen ikici konserde ise ünlü İtalyan Şef Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İtalyan besteciler; Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Umberto Giordano, Pietro Mascagni ile Türk beşlerinden Ulvi Cemal Erkin’in bestelerini seslendirdi. Orkestraya solistler; Türk sopranolar Simge Büyükedes, Feryal Türkoğlu, İtalyan tenor Renzo Zulian ve İtalyan bariton Sergio Bologna solo ve düet performanslarıyla eşlik etti. İtalyan Şef Lorenzo Castriota Skanderbeg, uluslararası ilişkilerin kültürle doğrudan temas anlamına geldiğini belirterek, Türkiye’nin kültür alanında dünyada Atatürk döneminde önemli bir yol almaya karar verdiğini, bugün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının dünyanın diğer büyük orkestralarından hiçbir eksiğinin bulunmadığını dile getirdi.

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli de Roma’da iki gün boyunca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası rüzgârının estiğini belirterek, “İkili ilişkilerimize güç verecek bir program kapsamında gerçekleşen, çok başarılı konserler oldu. Ertuğrul Fırkateyni'nin o tarihsel boyutuyla çok güzel bir sunum yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası dünyanın en eski senfoni orkestralarından biri. 90 kişilik bir ekip ve çok büyük sanatçıları var. Ülkemizin aslında ne çapta kültürel faaliyet yapabileceğinin en somut göstergesidir.” dedi.

konser4
İKİ ÜLKENİN GÖNÜL KÖPRÜSÜNÜ KURAN ACI: ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Bu ziyaret için İstanbul tersanelerinde yapılan Ertuğrul Fırkateyni seçilmiş ve Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıkarak 11 ay sonra -7 Haziran 1890 tarihinde- Japonya’nın Yokohama Limanına varmış ve Japon İmparatoru tarafından görkemli bir şekilde karşılanmıştı. Fırkateyn, Japon sularında üç ay kaldıktan sonra -15 Eylül 1890 tarihinde- Yokohama Limanı’ndan ayrılmış fakat Kushimoto açıklarında fırtınaya yakalanarak 16 Eylül 1890’da batmıştı. Kazadan sadece 69 Türk denizcinin kurtulduğu Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu ve Japonların gemi mürettebatını kurtarmak için verdikleri çaba Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı ve bu dostluk Türklerin de aynı şekilde Japon halkına olan bu vefa borcunun karşılığında 1985 yılında İran-Irak savaşında Tahran’da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının Türkiye tarafından kurtarılmasıyla bugüne kadar devam etti.

konser5

SEİJİ MUKAİYAMA KİMDİR? - BİYOGRAFİ

1946 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Wakayama Vilayeti’nde doğan dünyaca ünlü besteci, söz yazarı ve orkestra şefi Seiji Mukaiyama, 1998 yılında kendi deyimiyle ‘aniden’ klasik müzik besteleri yapmaya başladı. Bügüne kadar amatör Orkestra Şefi olarak birçok ünlü orkestrayı yöneten Mukaiyama, doğa, insan ve tarih üzerine bestelediği eserlerinin sözlerini de kendisi yazıyor. 2009 yılında bu yana Türk-Japon dostluğunu konu alan konser turneleri düzenleyen Mukaiyama, Türk ve Japon milletinin ortak geçmişinden yola çıkarak tüm dünyaya dostluk ve yardımlaşma mesajları vermeyi sürdürüyor.

Yunus Emre Enstitüsü Roma’da senfoni rüzgarı estirdi... ile ilgili etiketler Roma yunus emre enstitüsü senfoni dostluk konserleri
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.