Yunus Emre Enstitüsü'nün başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in Almanya'dan sığınma talebinde bulunduğu iddiası ortalığı karıştırdı!
Yolsuzluk haberlerinin ardından görevden alınan Yunus Emre Enstitüsü'nün başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in yurt dışından geri dönmediği iddia edildi.
2020-2022 yılları arasında naylon faturalarla soyulduğunun ortaya çıkmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın inceleme başlattığı Yunus Emre Enstitüsü'ndeki yolsuzluk olayında yeni gelişmeler peş peşe geliyor.
Edinilen bilgiye göre, yolsuzluk haberlerinin ardından açılan soruşturma sonucu görevden alınan Yunus Emre Enstitüsü'nün başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in, yazın açılan soruşturmada yurt dışında olduğu, hakkındaki iddiaları bilmesine rağmen Türkiye'ye hâlâ dönmediği öğrenildi. Şeref Ateş'in Almanya'dan sığınma talep ettiği öne sürüldü.
Ateş'in Almanya ve Malta'da çeşitli malvarlıkları edindiği diğer iddialar arasında.
NE OLDU
Yunus Emre Vakfının kasası, tabela şirketlerden alınan naylon faturalarla boşaltıldı.
2024 yılının Haziran ayında başta eski enstitü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alındı. Akabinde, geçen temmuz ayında teftiş süreci başlatıldı.
Teftiş aşamaları esnasında başkan yardımcıları görevlerinden ayrıldı.
Teftiş sonucunda elde edilen bulgularla 23 Aralık 2024 tarihinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusunda bulunuldu.
ŞEREF ATEŞ KİMDİR
1964 yılında Malatya’da dünyaya gelen Prof. Dr. Şeref Ateş, çocukluk ve gençlik yıllarında Türkiye ve Almanya’da yaşadı.
Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde tamamladıktan sonra, akademik kariyerine Gazi Üniversitesinde başladı. Şeref Ateş, yüksek lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları alanında tamamladı. Daha sonra ikinci doktorasını Almanya’da Marburg Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı'nda tamamladı.
Akademik kariyerini, Türkiye’de ve yurt dışında farklı üniversite ve araştırma kurumlarında sürdüren Ateş, birçok ulusal ve uluslararası projede görev aldı. 2011’de profesör olduktan sonra mesleki kariyerini Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde sürdürdü.
Prof. Dr. Şeref Ateş, 2016 yılında Yunus Emre Enstitüsüne başkan olarak atandı.
YUNUS EMRE VAKFI NEDİR?
Yunus Emre Vakfı, 2007 yılında Türkiye'nin tarihini, dili, kültürü ve medeniyet anlayışının uluslararası alana aktarılmasını sağlamak iddiasıyla kamu vakfı olarak kuruldu. Vakfa bağlı olarak da yabancılara Türkçe öğretmek ve ülkenin tanıtımı yapmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü çalışmaya başladı.