Yurt dışı telefonların kullanım süresi ne kadar? Yurt dışından getirilen telefonun ne zaman kayıt edilmesi gerekiyor?

Yurt dışı telefonların ne zaman kayıt edilmesi gerektiği sorusu Resmi Gazete'de yayımlanan IMEI kayıt zammı sonrası gündeme geldi. Ancak yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için yapılması gereken kayıt süresi ve işlemleri hakkında merak edilen birçok detay bulunuyor. Peki yurt dışı telefonların kullanım süresi ne kadar? Yurt dışından getirilen telefonun ne zaman kayıt edilmesi gerekiyor? İşte detaylar...

Yurt dışından getirilen cep telefonları Türkiye'de kullanmak isteyen birçok kişi tarafından tercih edilmekte ve bu konuda araştırmalar da hızla artmaktadır. Yurt dışı telefonlarının kullanım süresi, kayıt süresi, IMEI kaydı gibi konular da merak edilen detaylar arasında yer alıyor. Bu çerçevede 'Yurt dışı telefonların kullanım süresi ne kadar?' gibi sorular araştırılıyor. Peki Yurt dışı telefonların kullanım süresi kaç gün? Yurt dışından getirilen telefonun ne zaman kayıt edilmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar...

Yurt dışı telefonların kullanım süresi ne kadar? Yurt dışından getirilen telefonun ne zaman kayıt edilmesi gerekiyor?

YURT DIŞI TELEFONLARININ KAYIT SÜRESİ

Yurt dışından getirilen telefonlar, belli bir süre içinde kayıt altına alınmalıdır. Bu süre, 120 gün olarak belirlenmiştir. Yani, telefonun pasaport üzerinden kayıt edilmesi için 120 gün içinde işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Eğer bu süre içinde kayıt yapılmazsa, iletişim hizmetleri kapatılabilmektedir.

IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

Yurt dışından getirilen telefonların kayıt işlemleri, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından belirlenen prosedüre göre gerçekleştirilmelidir. Kayıt işlemi için öncelikle e-Devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanmalıdır. Ardından, belirtilen 120 günlük süre içinde harç ücreti yatırılmalı ve gerekli bilgiler doldurularak kayıt işlemi tamamlanmalıdır.

Kayıt işlemleri için T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası olan kişiler, e-Devlet kapısı (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) üzerinden sisteme giriş yaparak kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirler. Diplomatik belge sahipleri ise e-Devlet üzerinden kayıt işlemi yapamadıklarından, Abone Kayıt Merkezlerine başvurmalıdırlar.

IMEI KAYIT ÜCRETİNE KADAR?

2023 Temmuz IMEI kayıt ücreti, 6.091 TL'den 20.000 TL'ye yükseltilmiştir. Bu ücret, yıl sonuna kadar geçerlidir. Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için ödenmesi gereken bu ücret, telefonun yasal olarak Türkiye'de kullanılabilmesini sağlamaktadır.

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

IMEI sorgulaması, e-Devlet ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. IMEI bilgisini öğrenmek için e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik bilgileri ve şifreyle giriş yaparak (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) IMEI sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Ayrıca, IMEI numarasını öğrenmek için telefonun "Ayarlar" menüsünden de sorgulama yapabilirsiniz. iOS cihazlar için Ayarlar > Genel > Hakkında seçeneklerini takip ederek IMEI numarasını görüntüleyebilirsiniz. Android telefonlarda ise Ayarlar > Sistem > Telefon bilgisi bölümünden IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Ayrıca, telefonun IMEI numarasını öğrenmek için *#06# tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

Yurt dışı telefonların kullanım süresi ne kadar? Yurt dışından getirilen telefonun ne zaman kayıt edilmesi gerekiyor? ile ilgili etiketler IMEI Kayıt Ücreti IMEI
GÜNÜN VİDEOSU

İsrailli taraftar zıvanada çıktı: Gazzeli çocuklar için insanlık dışı tezahürat!

UEFA Avrupa Ligi'nin 4. haftasında oynanan Ajax - Maccabi Tel Aviv, maçı öncesi, İsrailli taraftarların skandal davranışları sonrası olayları çıkmıştı. Taraftarlar, Amsterdam dönüşü ise Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda da taşkınlık yaratarak ülkesinin Gazze'deki soykırımına skandal sözlerle destek verdi.