Yurt dışında çalışmak isteyenler dikkat... Uyarı geldi

Son yıllarda yurt dışında çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının sayısında bir artış yaşandı. Türkiye İş Kurumu da bu durumu göz önüne alarak web sitesinde yer alan bilgiye göre yurt dışında istihdam edilmek isteyenlerin iki konuya dikkat etmesi gerektiğine ilişkin bir bilgi yayınladı.

Buna göre yurt dışına çalışmak amacıyla gidenlerin, gittikleri ülkelerde zor durumda kalmamaları, ücret, çalışma koşulları, sosyal güvenlik vb. konular başta olmak üzere birçok konuda mağduriyet yaşamamaları için mutlaka yerine getirmesi gereken iki koşul bulunuyor.

İşkur'un verdiği bilgiye göre bunlardan birincisi yurt dışına çıkmadan önce yurt dışı iş sözleşmelerinin işveren tarafından imzalatıldıktan sonra Türkiye İş Kurumu'na onaylatılması. Mutlaka yurt dışı hizmet akdinin İşkur'a onaylatılması gerekiyor.

İkinci konu ise yurt dışında çalışmak isteyenlerin çalışma vizesi ya da izni almaları gerekmesi.

Bu iki işlemi yerine getirmeyenler gittikleri ülkelerde önemli problemlerle karşılaşıyor.

Türkiye'de İŞKUR tarafından akredite edilmiş Özel İstihdam Büroları yurt dışı işler için aracılık faaliyetinde bulunmaya yetkili. Bu nedenle özel istihdam büroları yurtdışındaki işler için ilan yayımlayabilir. Özel istihdam bürolarının yurtdışındaki işler için yayımlayacağı ilanlar izne tabi değil.

SÖZLEŞME NASIL DÜZENLENİR?

Hizmet sözleşmeleri işçi, işveren veya vekili tarafından imza edilir. İki dilde imzalanması gereken sözleşmelerde Türkçe ve yabancı dil karşılıkları bulunmaktadır.

Hizmet akitleri işçi, işveren veya vekili tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezi Müdürlükleri yetkililerinin huzurunda imzalanabileceği gibi, işçi ve işveren tarafından Kurum dışında imzalanmış olarak işveren veya vekilince getirilmesi suretiyle de imza edilerek onaylanabilir.

Yurtdışı Hizmet Sözleşmeleri üç nüsha olarak düzenlenir.


Onay işlemi tamamlanan sözleşme taraflarca Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde/Hizmet Merkezi Müdürlüklerinde imzalanmış ise bir nüshası işveren veya vekiline bir nüshası işçiye verilir, diğer bir nüshası ise Kurumda kalır. İşçi ve işveren tarafından il/şube müdürlüğü dışında imzalanmış olarak getirilen sözleşmeler ise “İşçi ve işverence hariçte imzalanmıştır.” şerhi ile onaylanmasına müteakip bir nüshası işveren veya vekiline verilir, bir nüshası işçinin sözleşmede belirtilen yazışma adresine il/şube müdürlüğünce taahhütlü olarak postalanır, diğer bir nüshası ise Kurumda kalır.

KENDİ İMKANLARIYLA İŞ BULANLAR NE YAPACAK?

Yurtdışındaki firmalardan, şahsi başvuruları sonucu iş bulan ve bu ülkelerdeki yetkili makamlardan çalışmalarına imkân veren gerekli izni (çalışma, oturma iznini gösteren vize) almış olanlar kendi imkânları ile iş bulan olarak değerlendirilir. Bu kişiler için yurtdışı hizmet sözleşmesi düzenleme zorunluluğu yoktur.

İŞKUR yurt dışında çalışmak isteyenlere kolaylık sağlamak için Yurt dışı Hizmet Sözleşmesi hazırlayıp web sitesinden yayına sundu.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.