Zatürre nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemler!
Zatürre, zamanında müdahale gerçekleşmez ise ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren bir hastalıktır. Birçok kişi zatürrenin nasıl geçeceğini araştırıyor. Peki, Zatürre nedir? Nasıl geçer? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...
Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen zatürre günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan biridir. Zatürre, kişiyi oldukça hasta edebilen bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürre, ilerleyen evrelerde ciddi nefes darlığı, tansiyon ve bilinç bulanıklığına neden olabilmektedir. Peki, Zatürre nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...
ZATÜRRE NEDİR?
Zatürre, kişinin akciğerlerindeki hava boşluklarının iltihaplanması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Çoğu zatürre çeşidi evde dinlenerek, doğru tedavilerle iyileşebilir. Genellikle 2 ve 3 hafta, içerisinde iyileşebilen zatürre hastalığı, yaşlılarda bebeklerde veya diğer kronik rahatsızlığı olan kişilerde oldukça zor iyileşebilen bir hastalık çeşidindendir. Bekteri veya virüs denilen mikro organizmalar genellikle ilerlediğinde zatürreye neden olmaktadır. Zatürreye neden olan mikroplar genellikle akciğerlerimize indiğinde ortaya çıkmaktadır. Zatürre oluşumuna sebep olan bakteri ve virüsler, yakın temas sonucu solunum yolu ile alınır. Burun ve ağzın birleştiği üst solunum yollarında bu bakteriler birikir ve çoğalırlar. İnsanların toplu yaşadıkları kabalık alanlarda hızla yayılırlar.
NASIL GEÇER?
Antibiyotikler, tedavinin temelini oluşturur. Ayrıca bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler genellikle kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.
Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi çoğu kez mümkün olmayabilir. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavinin başlanması gereklidir. Bu nedenle hastanın yaşı, kronik hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi durumlar dikkate alınarak antibiyotik tedavi başlanır.
Uzmanlar çocuklar ve yetişkinlerin zatürreden korunmalarını sağlamak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi öneriyorlar. Aynı zamanda çocuklarda ve yetişkinlerde zatürreyi engellemek için aşı tedavisi de uygulanabilir. Ancak 65 yaş ve üstü kişiler için iki farklı pnömokok aşısı önerilmektedir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Öksürük zatürre de en çok görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda öksürüğe kanlı balgam da eşlik edebilir. Ateşlenme, titreme, göğüs ağrısı, hızlı nabız, mide bulantısı, ishal, halsizlik, yorgunluk ve kusmak zatürrenin belirtileri arasındadır.
EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!
Yaban kekiği, karabaş otu, kestane balı, incir, çuha çiçeği, kırlangıç otu kökü, hatmi çiçeği, kaymak, zeytinyağı, limon, sirke, tarçın, kahkaha çiçeğinin zatürreye iyi geldiği bilinmektedir.