Zencefilin faydaları nelerdir?

Zencefilgiller familyasından olan zencefil bitkisi Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Bu bitkiler bir metreye kadar boylanabilen, ince, uzun yapraklı, sarı ve kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Ayrıca kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Şifa kaynağı olan bu besin türünün yemeklere verdiği lezzetin yanında sağlığa da birçok faydası vardır. Zencefilin faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar…

Çok yıllık bir bitki türü olan zencefil 1-2 metre boyunda olan bu bitki ülkemizde yetişmemektedir. Gövdesi boruyu andıran bir duruşu bulunmaktadır. Mutfaklarımızda genellikle tavuk, et ve balık yemeklerinde toz şeklinde üzerine ilave edilerek tüketimi yapılır. Ayrıca çay olarak tüketimi de yaygındır. Ayrıca bu bitki türü doğal bir sağlık dostudur. Mideye, sindirime, saça ve cilde ve daha birçok faydası bulunan şifalı bir bitkidir. Zencefil neye iyi gelir, cilde faydaları nelerdir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Zencefil nasıl kullanılır ve zararı nedir? İşte detaylar.

ZENCEFİLİN FAYDALARI

Sağlık dostu olan bu lezzetli bitki türü zencefilin faydaları saymakla bitmez. Bunlar genellikle;

• Mide ve bağırsak sağlığını sağlar.

• Mideyi yatıştırır ve rahatlatır.

• Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur.

• Terlemeyi sağlar ve bedeni ısıtır.

• Zencefil çayı ile gargara yapılarak boğaz ağrılarınızı giderebilirsiniz.

• Kas incinmelerinde masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

• Sindirim sistemini düzenler ve korur.

• Vücuttaki ağrıları kesici bir özelliği bulunur.

• Mide bulantısına ve kusmaya iyi gelir.

• Solunum yollarına ve kalp sağlığına faydalıdır.

• Doğal bir kanser savaşçısıdır.

• Bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur.

  Alzheimer oluşumunu azaltıcı etkisi vardır. Hafızayı güçlendirir.

  Enfeksiyonlara karşı savaşır.

  Kolesterolün düşmesini sağlar.

  Zencefilin çay olarak tüketimi grip gibi hastalıklara iyi gelir.

  Yemeklerdeki lezzetin yanı sıra saça da faydası bulunmaktadır.

  Zencefil bitkisi ile selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz.

  Zencefil afrodizyak etkiye sahip sağlıklı bir bitkidir.

ZENCEFİLİN CİLDE FAYDALARI

Yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra cilde de faydaları bulunmaktadır. Bunlar genellikle;

•Sivilce, akne gibi cilt üzerinde çıkan problemleri ortadan kaldırır. Ayrıca zencefil aynı zamanda cilt yaralarını ve lekelerini de kısa sürede gidermeye yardımcı olur.

•Zencefil bitkisi cildi yeniler ve cildi ölü derilerden temizlenmesine yardımcı olan sağlıklı bir besindir.

• Ayrıca bu bitki cildi arındırır ve cilde parlaklık ve güzellik verir.

ZENCEFİL NEYE İYİ GELİR?

Zencefil olarak bilinilen çok yıllık bu bitki türünün birçok yararı vardır. Bu bitki türünü çay olarak tüketildiği zaman öksürük kesici, yağ oranı dengelemesi, kan şekerini düzenlemesi, kas yorgunluğuna iyi gelmesi, sakinleştirici özelliği, mide bulantısı, sindirim sorunlarına faydası ve kanser hücrelerine karşı yararı olduğu bilinen şifalı bir bitkidir.

ZENCEFİL NASIL KULLANILIR?

Zencefil bitkisini toz olarak yemeklere baharat olarak ilave edildiği gibi ayrıca çay olarak tüketimde oldukça yaygındır. Zencefil çayı için; Tozundan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine ilave ediniz. Daha sonra ocakta su kaynayıncaya kadar bekleyiniz. Ateş kısılarak 5-10 dakika daha demlemeye devam edilir. Bu çayı günlük olarak 2 defa tüketebilirsiniz. Zencefil daha çok toz haline getirilmiş şekilde tercih edilmektedir ve kullanılmaktadır. Ayrıca kök zencefil yemeklerin içine katılarak kullanılmaktadır. Bunun dışında meyve suyunun içerisine de zencefil katılarak daha lezzetli ve sağlıklı olabilir.

ZENCEFİLİN ZARARLARI

Zencefilin sağlığa olan faydaları olduğu gibi ayrıca zararları da mevcuttur. Bunlar genellikle gereğinden fazla kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca zencefil, özellikle toz halinde alındığında mide ekşimesine ve yanmasına yol açabilir. Çiğnenmeden yutulduğu takdirde ise bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir. Bu sebeple gereğinden fazla tüketmemeye ve kullanım şekline göre tüketmeye özen gösteriniz.