Madımak katliamının yıl dönümünde babalarını böyle andılar...
Madımak katliamının 25. yıl dönümünde, olaylarda hayatını kaybeden şairlerden Metin Altıok ve Behçet Aysan'ın kızları Zeynep Altıok ve Eren Aysan bazı gazetelere ilan verdi. İlanı #unutMADIMAKlımda etiketi ve kısa bir şiirle andılar. Eren Aysan Twitter hesabından "Bugün kimi gazetelere Zeynep’le bu ilanı verdik. Başkaca söz söylemeye gerek yok artık!" açıklamasını yaptı. Peki Katliamda hayatını kaybeden şairlerden Metin Altıok Ve Behçet Aysan kimdir? Detaylar haberimizde...
37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının bugün 25. yıl dönümü... 1993 yılında gerçekleştirilen acı olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Madımak olaylarının yıl dönümünde hayatını kaybeden şairlerden Metin Altıok ve Behçet Aysan'ın kızları Zeynep Altıok ve Eren Aysan bazı gazetelere ilan verdi. İlanı #unutMADIMAKlımda etiketi ve kısa bir şiirle andılar.
İŞTE O PAYLAŞIM
Bugün kimi gazetelere Zeynep’le bu ilanı verdik. Başkaca söz söylemeye gerek yok artık! pic.twitter.com/uxzQCmFbIZ
— eren aysan (@tekirkedi) 2 Temmuz 2018
METİN ALTIOK KİMDİR?
Metin Altıok (d. 14 Mart 1940, Bergama, İzmir - ö. 9 Temmuz 1993, Ankara), Türk şair, yazar
14 Mart 1940 tarihinde Bergama'da doğdu. Кarşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi'nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl'ün Genç ilçesinde, ayrıca Кaraman Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaρtı. İşςi Partisi üyesiydi.
Sivas katliamından (2 Temmuz) ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993'te Ankara'da vefat etti.
Şiiɾleɾi 70'li yıllaɾda yayımlanmasına kaɾşın Metin Altıok, şiiɾleɾinin kaynaklaɾı bakımından 60'lı yıllaɾın geç üɾün veɾen (ya da geç yayınlanan) şaiɾleɾinden biɾi olaɾak nitelendiɾilebiliɾ.
Gezginde Seɾvet-i Fünun'dan, Ahmet Haşim'den, Ahmet Muhip Dıɾanas'dan, İkinci Yeni'ye, ve 60'lı yıllaɾ şiiɾinin bazı oɾtak söyleyişleɾine kadaɾ çeşitli etkilenmeleɾ bulunmaktadıɾ. sozkimin.com Bu kuşağın en ɾomantik, duygucu şaiɾleɾi aɾasında olan sanatçının dili yalındıɾ. Benzetme yaρmayı, anlaşılması güç olmayan simgeleɾ kullanmayı sevdi. Bu kitabında halk şiiɾi biςimleɾinden de yaɾaɾlandı.
Yeɾleşik Yabancı'da tüm şiiɾleɾi tek biɾ şiiɾmiş izlenimi uyandıɾmakta, söyleyişte ve konulaɾda benzeɾlikleɾ bulunmaktadıɾ. Buna kaɾşın, Kendinin Avcısında kendine özgü biɾ ses, ɾomantik, acılı ve yalın biɾ söyleyiş gözleniɾ. Simge, alegoɾi ve mecazlaɾdan ölçülü biɾ tutumla yaɾaɾlandığı bu şiiɾleɾiyle Tüɾk şiiɾinin liɾik gelenekleɾine bağlanmaktadıɾ.
ZEYNEP ALTIOK KİMDİR?
Zeynep Altıok Akatlı, 1968 yılında Ankara’da doğdu.
Felsefeci Füsun Akatlı ile Şair Metin Altıok’un kızıdır.
İstanbul ÜniversitesiSosyal Antropoloji Bölümü’nü bitirdi. İletişimciliği meslek olarak seçti. 19 yıl çokuluslu reklam ajanslarında müşteri ilişkileri koordinatörlüğü, grup yöneticiliği yaptı. Kariyerini profesyonel iletişim danışmanı olarak sürdürüyor.
Zeynep Altıok Akatlı, 1993 yılında babası Metin Altıok’u yitirdikten sonra, bu acının ardından yazdığı yazıları, denemeleri, yaptığı kültür ve sanat söyleşilerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımladı. Ayrıca bunları ilk yapıtı olarak Yıldız İzi adıyla bir kitapta topladı.
Zeynep Altıok Akatlı’un babası Metin Altıok için hazırladığı Gölgesi Yıldız Dolu adlı ‘Armağan kitap’ 2003’te basıldı, 2013’te de katliamın 20.yılı nedeniyle güncellenmiş biçimiyle çıktı.
Babasının ona yazdığı mektupları Metin Altıok’tan Zeynep’e Mektuplar (Kırmızı Kedi Ya.) adıyla kitaplaştırdı. Öte yandan STK’lar yanı sıra, siyasal alanda da sorumluluk üstlenip 2012’de CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığına, 2014’te de CHP Parti Meclisi üyeliğine seçildi. Zeynep Altıok Akatlı, Toplumsal Bellek Platformu, SODEV, ÇYDD, Barış İçin Kadın Girişimi üyesi; Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Nazım Hikmet Vakfı ile Ülke Politikaları Vakfı yönetim kurulu üyesi.
Hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamadığı Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde CHP İzmir milletvekili olarak ilk defa meclise girdi.
Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar CHP İzmir milletvekili olarak meclise girdi.
BEHÇET AYSAN KİMDİR?
1949'da Ankara'da doğdu. Selimiye Askeri Ortaokulu ve Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu.1968'de Ankara Tıp Fakültesi'ne askeri öğrenci olarak girdi.12 Mart döneminden sonra politik nedenlerle ara vermek zorunda kaldığı tıp öğrenimi sırasında çeşitli işlerde çalıştı. Mezun olduktan sonra İzmit'e tayin oldu. Ankara'da psikiyatri ihtisası yaptı. SSK Yenişehir Dispanseri'nde doktor olarak çalıştı. Sivas'da kaldığı bir otelde çıkan yangında hayata veda etti.
EREN AYSAN KİMDİR?
Eren Aysan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunudur. Babası 1993 senesinde Sivas katliamında yaşamını yitiren şair Behçet Aysan’dır. Annesi ise Adviye Hanımdır.
1976 yılında Ankara‘da doğmuştur. İlköğretim, Orta ve Lise tahsilinide doğup büyüdüğü şehir Ankara’da tamamlamıştır.
Günümüzde yazar, şair ve dramaturg olarak çalışmalarını sürdüren Eren Aysan Kültür Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’da dramaturg olarak görev yapmaktadır.
2013 yılında Bir Eflatun Ölüm: Behçet Aysan Kitabı ve 2014 yılında Gece Uyurken isimli eserlere imzasını atmıştır.
MADIMAK KATLİAMI?
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen ,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.
Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.
NELER OLDU?
2 Temmuz günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı. "Sivas laiklere mezar olacak" atılan sloganlardan biriydi. Saldırgan grubun bir kısmı yeni dikilen "Halk Ozanları" heykelini yıkıp, yerde sürüklerken; bir kısmı Valilik önünde Ahmet Karabilgin'i protesto etti.
Valinin katliam sonrası İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği rapora göre, saldırganların sayısı her saat sayısı artmıştı. Yine aynı rapora göre, akşam saat 18.00'de Madımak Oteli'nin önünde o ana kadar hiçbir aşamada dağıtılmamış 15 bin kişi vardı. Otel önündeki araçlar ve sürüklenen heykel ateşe verilmiş, otelin camları kırılmıştı.
Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, saldırgan kalabalık sloganlarına devam etti.
Madımak Oteli'nin önünden çekim yapan İhlas Haber Ajansı'nın görüntülerinde otelin etrafını kuşatanların sloganları yanında sözleri de duyulmuştu. Biri otelin birinci katına çıkan saldırgana "Lan yakın" diye seslenirken, bir diğeri ilk alevin görünmesiyle "Cehennem ateşi işte!" diye seslenmişti.
Kente davet edilen takviye kuvvetler ise zamanında gelmedi veya gelenler yetersizdi. 35 kişi otelde hayatını kaybetti.
Turgut Özal'ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel'in yerine DYP Genel Başkanı seçilen ve Başbakan olan Tansu Çiller görevi devralalı henüz bir hafta olmuştu. Çiller'in Madımak Oteli'nde yaşananların ardından söylediği sözler ise siyasi tarihin hafızasına yazıldı:
"Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir."
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu ve Alevi-Sünni çatışmasına dönüşmemiş olmasını vurguluyordu:
"Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş...Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır...Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır."