SÜPER GIDA NEDİR?
Süper gıdalar, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler gibi besin maddeleri ile zenginleşen gıda kategorisidir. Genellikle aynı zamanda lif, protein ve sağlıklı yağlarla doludur.
SÜPER GIDA NEDİR?
Süper gıdalar, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler gibi besin maddeleri ile zenginleşen gıda kategorisidir. Genellikle aynı zamanda lif, protein ve sağlıklı yağlarla doludur.
KOYU YAPRAKLI SEBZE/YEŞİLLİK
Koyu, yapraklı yeşilliklerden olan kale, ıspanak ve İsviçre pazıları, beyin sağlığına faydalıdır ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir. Günlük bir porsiyon koyu, yapraklı yeşillikler, hafıza, zihinsel tepki süresi, karar verme süreçleri ve hatta ruh hali de dahil olmak üzere bilişsel işlevleri artırabilir.
2018 yılında Neurology dergisinde yayımlanan bir çalışma, günde en az bir porsiyon koyu yapraklı sebze tüketen bireyler ile hafifletilmiş bilişsel gerileme arasında bir bağlantı buldu.
Araştırmacılar, neredeyse 1.000 demans olmayan yaşlı yetişkin grubunu ortalama beş yıl boyunca takip etti. Koyu yapraklı yeşillikleri en az bir porsiyon tüketenlerin, nadiren veya hiç tüketmeyenlere göre bilişsel olarak yaklaşık 11 yaş daha genç olduklarını buldular.
ZERDEÇAL
Bu derin sarı baharat, birçok sağlık faydasına sahiptir. Zerdeçal, beyin fonksiyonunu, hafızayı iyileştirebilir ve depresyonu hafifletebilir. Healthline'a göre, zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin, kan-beyin bariyerini geçebilir ve doğrudan beyine girebilir ve beyin hücrelerine fayda sağlayabilir.
2019 yılında yapılan bir araştırma, kurkuminin kısa süreli tüketiminin beyin hücrelerinin büyümesini artırdığını buldu. Araştırma sınırlı olsa da, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi geciktirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, Alzheimer hastalığından muzdarip olanlarda kurkuminin hafızayı iyileştirebileceğini gösteren bir 2018 çalışması bulunmaktadır. Başka bir çalışma da hastalığın bir işareti olan amiloid plakları temizlemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
CEVİZ
Ceviz gibi kuruyemişler, Harvard Sağlık'a göre sağlıklı yağların harika bir kaynağıdır. Cevizler, hafıza ve bilişsel test skorlarının iyileştirilmesi ile ilişkilendirilir.
UCLA'dan 2015 yılında yapılan bir çalışma, ceviz tüketimi ile bilişsel test skorları arasında bir bağlantı buldu. Daha yüksek ceviz tüketimine sahip Amerikalı yetişkinler, yaş, cinsiyet veya etnik kökenine bakılmaksızın daha yüksek test skorlarına sahipti ve hafıza, konsantrasyon ve bilgi işleme hızı iyileşti.
Ayrıca, 2020 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışma, ceviz tüketiminin beyin sağlığına faydalı etkileri olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, ceviz açısından zengin bir diyetin hafıza, öğrenme, motor koordinasyon, anksiyete ve hareket aktivitesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu bulmuşlardır.
Cevizler, beyin ve hafızayı geliştiren tek kuruyemiş değildir. 2015 yılında yapılan bir çalışma, düzenli olarak ceviz yiyen kadınların hafızalarının daha keskin olduğunu bulmuştur.