Zona hastası bireyin banyo yapma konusunda yasaklayıcı bir kural yoktur. Aksine banyo işlemi ile cildin hijyen bakımını yapıyor olup cildin nem dengesi sağlanır. Yalnız banyo yapımı için dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise sıcak suda duş alınmaması gerektiği. Cilt üzerindeki kabarcık doku sıcak suya maruz kaldığında şiddetli ağrılara sebep olur. Bunun için uzmanlar Zona hastalığı olan kişilere derecesi uygun ılık bir su ile duş almalarını, cildi fiziksel olarak tahriş etmeden temizlemelerini tavsiye ediyor.
Zona Hastalığında Banyo Yapılır Mı?
Zona hastalığı sürecinde birçok bilinmeyen konu mevcut. Zona hastalığında banyo yapılır mı, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Zona hastalığı belirtileri nelerdir? Ayrıntılara buradan bakabilirsiniz.
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Zona hastalığı belirtileri olarak başlıca gözlemlenebilecek semptomlar ağrı, uyuşma ve yanmadır. Hissedilen ağrı, birkaç gün sonrasında kırmızı renkte döküntü formunu alır. Oluşan döküntüler dokunmaya oldukça hassas duruma gelir ve oluşan kaşıntılarla birlikte kabaran cilt dokusu kaşınma eylemiyle patlar. Patlayan bölge kabuk bağlar ve içi sıvı dolar. Semptomlar arasında bazen ateş ve baş ağrısı oluşabilir, ışığa hassasiyet ve yorgunluk artabilir.
Zona hastalığı stres kaynaklı olup cilt üzerinde çıkabiliyor. Stres kaynaklı bağışıklık sistemi düşüklüğü nedeniyle Varisella Zoster virüsünün yer etmesine zemin hazırlar.
Zona Hastalığı Bulaşıcı mı?
Zona hastalığı kabarcıkları kabuk bağlayana kadar ki süreçte bulaşıcıdır. Zona hastası olan kişisinin kendisini su çiçeği gerçirmemiş ve bağışıklık sistemi düşük insanlardan uzak tutması gereklidir. Hastalık vücudun genellikle göğüs, sırt bölgelerinde ortaya çıkar ve sonrasında boyun, bel, kafa bölgelerine hızla yayılabilir.
Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?
Zona hastalığına iyi gelen bitkisel kürler ilaç tedavileriyle birlikte kullanılabilir. Bunlar sırasıyla,
· Sarımsak
· Hindistancevizi yağı
· Meyan kökü
· Aleo Vera
· Bal
· Zerdecallı süt