Zorunlu BES nasıl iptal edilir? BES kesintisi ne kadar olacak?

Çalışanların maaşlarından Zorunlu BES kesintisi yapılmaya devam ediyor. Çalışanlar ise Zorunlu BES'ten çıkmanın şartlarını merak ediyor. Devlet desteği ile çalışanların maaşından otomatik olarak kesilen Bireysel Emeklilik Sigortasında, 10 yıl kalınma sözü verilmesi halinde ise bin TL'lik ekstra devlet teşviki alınabilecek. Peki, Otomatik BES kesintisi ne kadar sürecek? Zorunlu BES nasıl iptal edilecek? İşte, zorunlu Bireysel Emeklilk Sistemi (BES)ile ilgili detaylar...

Maaşınızdan BES kesintisi oldu mu sorusu gündeme oturdu. Sosyal medyada Zorunlu BES kesintileri hakkında pek çok şey söyleniyor. BES nasıl iptal edilir? Zorunlu BES'ten nasıl çıkılır? Bireysel Emeklilk Sistemi nasıl işleyecek? Vatandaşların ilk kez karşılaştıkları zorunlu BES için merak edilen her şey haber detayda...

1 Ocak tarihi itibarı ile zorunlu BES dönemi için süreç resmen başladı. Çalışanların hesabından otomatik olarak kesilip, bireysel emeklilik hesaplarına aktarılacak olan zorunlu BES birikimi, bu ayki maaşlara yansıdı. Maaşınızdan BES kesintisi olması ile beraber sisteme otomatik olarak dahil olan birçok vatandaş, maaşlarda yapılan kesintilerle ilgili detayları araştırdı. Türkiye'de 1 Ocak 2017 tarihi itibarı ile uygulanmaya başlanan zorunlu BES'ten nasıl çıkılır? BES nasıl iptal edilir? İşte, zorunlu Bireysel Emeklilk Sistemi ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı....

bes
BES dönemi 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle Türkiye genelinde uygulanmaya başladı. 1 Ocak Salı günü itibarı ile Bireysel Emeklilik Sistemi gereği çalışanların maaşlarından belli oranlarda kesintiler yapılmaya başlandı. Zorunlu sisteme dahil olmak istemeyen vatandaşlar şimdiden ‘Zorunlu BES’ten çıkış hakkı var mı? Otomatik BES iptali nasıl yapılır?’ BES nasıl uygulanacak? gibi soruları gündeme taşıdı.

BES nasıl işleyecek?

Türkiye'de yeni bir uygulamaya geçildi. Uzun süredir konuşulan Bireysel emeklilikte (BES) zorunlu katılımı öngören sistem ocak ayının ilk günü itibariyle yürürlüğe girdi. Otomatik BES’in şartlarını taşıyan tüm çalışanlar sisteme dahil olmaya başladı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistemin uygulamaya konulmasıyla birlikte pek çok soru işareti doğdu. Bazı vatandaşlar, sistemin kendilerine nasıl bir katkısı olacağını sorgularken; sistemde kalmak istemeyen çalışanlar, cayma hakkı olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki, bu sistem kimleri kapsıyor, ne kadar kesinti yapılacak? Dahası zorunlu BES sisteminden çıkış için ne yapmak gerekiyor? İşte, otomatik BES dönemiyle ilgili en çok merak edilenler!

Otomatik BES kesinti tutarı ne kadar? Maaşınızdaki BES kesintisini nasıl anlayacaksınız?

En çok merak edilen soru 'Otomatik BES kesinti tutarı ne kadar' sorusu oldu. Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3 oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecektir. (Aylık brüt kazanç toplamı en fazla SGK tavanı kadar)

Zorunlu_BES_uygulamas

Otomatik BES’te yaş sınırı var mı?

Otomatik BES’te yaş sınırı var mı? sorusuda vatandaşların en çok merak ettiği soru oldu. 1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olacak. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

Peki Zorunlu BES’ten çıkış hakkı var mı? Bu hakkı nasıl kullanırız?

Zorunlu BES’in iptal edilme hakkı var ancak bunun için yasal bir süre bulunuyor. Çalışanlar, emeklilik planına dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinden otomatik BES iptali için başvuruda bulunabilecekler. Katılımcılar, cayma süresinden sonra da sistemden istedikleri zaman çıkış yapabilecekler. Zorunlu BES’ten çıkış bildiriminin emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.

BES'te Kesinti ne kadar olacak?

Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.

besten_nasl_klr

Belirlenmiş olan %3’lük tutardan daha fazla katkı payı ödemesi yapabilir miyim?

Evet. Alt limit, prime esas kazancın %3’lük kısmı olarak belirlenmiş olup üst limit çalışanın isteğine bağlı olarak belirlenecebilecek.

BES'te Katlı payları fonları nasıl değerlendirilecek?

Katkı payları yapılan tercih doğrultusunda öncelikle 2 aylık süre boyunca faizli ya da faizsiz fonlarda değerlendirilecek, akabinde ise standart fonda yatırıma yönlendirilmeye devam edecek. (Şirket tercihini faizli fonlardan yana kullanmıştır)

Bireysel emeklilik şirketine katkı payı ödemeleri ne zaman yapılır?

Maaş ödemesini takip eden ilk iş günü bireysel emeklilik şirketine katkı payı ödemeleri işveren tarafından aktarılır.

Katkı payı ödemeye ara verme hakkım var mıdır?

Evet. Talep tarihinden itibaren azami 3 aylık süre için ara verme uygulanabilir. Bu sürenin bitiminden önce ve bitimi esnasında tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkündür.

bes_nedir_1

Hali hazırda Bireysel Emeklilik Sistemine kayıtlı olanlar ne olacak?

Mevcut bir bireysel emeklilik hesabı bulunanlar da otomatik olarak sisteme girecek. İsteyen iki BES'i de bir arada devam ettirebilecek veya 2 ay sonra zorunlu BES'te cayma hakkı kullanılarak mevcut BES'le devam ettirebilecek. Mevcut BES'i iptal edip yeni sisteme geçerseniz, geçmişe yönelik haklarınız iptal olur, otomatik sistem sözleşmesindeki haklar geçerli olur.

BES'te Emeklilik hakkı nasıl kazanılır?

Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanır.
Otomatik katılım sisteminde devlet teşviki var mıdır?

a. Çalışan sistemde kaldığı için 1.000 TL’lik teşvik alır (Emeklilik şartlarını sağlaması durumunda hak edilir).
b. Çalışan, yapılan aylık ödemelerin %25’i kadar (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla) devlet katkısı alır.
c. Çalışanın emeklilik şartlarını hak kazanması ve toplu ödeme almayıp en az 3 yıl maaş bağlanmasını talep etmesi halinde toplam birikimin %5’i kadar ilave devlet teşviki uygulanır.
Her iki bireysel emeklilik sözleşmesi için devlet katkısı alabilir miyim?
Evet. Her iki bireysel emeklilik sözleşmesi ayrı değerlendirildiği için ikisinden de %25 oranında devlet katkısı almayı hak kazanırsınız (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla)

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.