Zorunlu BES nasıl iptal edilir? Zorunlu BES'ten çıkma yolları neler?

Zorunlu BES bugünden itibaren başladı. 45 yaş altındaki memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmalarında çalışanlar bugün maaşlarını kesintili aldı. Zorunlu BES içerisine dahil olan yüz binlerce kişi, cayma hakkını kullanacağını merak ediyor. Peki Zorunlu BES'ten nasıl çıkılır? Zorunlu BES nasıl iptal edilir? Zorunlu BES'ten çıkma yolların eler?

Yüzbinleri ilgilendiren zorunlu BES kesintisi, bugünden itibaren başladı. Türkiye genelindeki kamu çalışanları ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmaları, bugünden itibaren otomatik olarak "Bireysel Emeklilik Sistemine (BES)" dahil edildi. Yüzbinlerce kamu çalışanı ve özel sektör çalışanı bugün maaşlarını Zorunlu BES nedeniyle eksik aldı. Zorunlu BES iptali için harekete geçen çalışanlar, maaşlarda yapılacak kesintilerin iadesinin nasıl gerçekleşeceğini araştırdı. Peki Zorunlu BES'ten nasıl çıkılır? Zorunlu BES nasıl iptal edilir? Zorunlu BES'ten çıkma yolların eler? İşte tüm detaylar

BES1

İŞTE, MERAK EDİLEN DETAYLAR

Zorunlu BES içerisine dahil olan yüz binlerce kişi, cayma hakkını kullanarak sistem üzerinden nasıl çıkış yapılabileceğini öğrenmek istiyor. Zorunlu BES'ten nasıl çıkılır, BES iptali nasıl yapılır sorularını yönelten çalışanlar, otomatik BES'ten çıkış için gerekli adımların neler olduğunu araştırıyor. İşte, çıkış işlemleri ve yapılması gerekenlerin de yer aldığı Zorunlu BES iptal işlemleri


OTOMATİK BES KESİNTİ TUTARI NE KADAR?

Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3 oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecektir. (Aylık brüt kazanç toplamı en fazla SGK tavanı kadar)

BES


OTOMATİK BES’TE YAŞ SINIRI VAR MI?

1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olacak. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.


ZORUNLU BES’TEN ÇIKIŞ HAKKI VAR MI?

Zorunlu BES’in iptal edilme hakkı var ancak bunun için yasal bir süre bulunuyor. Çalışanlar, emeklilik planına dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinden otomatik BES iptali için başvuruda bulunabilecekler. Katılımcılar, cayma süresinden sonra da sistemden istedikleri zaman çıkış yapabilecekler. Zorunlu BES’ten çıkış bildiriminin emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.


KESİNTİ NE KADAR OLACAK?

Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.

Belirlenmiş olan %3’lük tutardan daha fazla katkı payı ödemesi yapabilir miyim?

Evet. Alt limit, prime esas kazancın %3’lük kısmı olarak belirlenmiş olup üst limit çalışanın isteğine bağlı olarak belirlenecebilecek.

KATLI PAYLARI FONLARI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Katkı payları yapılan tercih doğrultusunda öncelikle 2 aylık süre boyunca faizli ya da faizsiz fonlarda değerlendirilecek, akabinde ise standart fonda yatırıma yönlendirilmeye devam edecek. (Şirket tercihini faizli fonlardan yana kullanmıştır)

para222222


BİREYSEL EMEKLİLİK ŞİRKETİNE KATKI PAYI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILIR?

Maaş ödemesini takip eden ilk iş günü bireysel emeklilik şirketine katkı payı ödemeleri işveren tarafından aktarılır.


KATKI PAYI ÖDEMEYE ARA VERME HAKKIM VAR MIDIR?

Evet. Talep tarihinden itibaren azami 3 aylık süre için ara verme uygulanabilir. Bu sürenin bitiminden önce ve bitimi esnasında tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkündür.

HALİ HAZIRDA SİSTEME KAYITLI OLANLAR NE OLACAK?

Mevcut bir bireysel emeklilik hesabı bulunanlar da otomatik olarak sisteme girecek. İsteyen iki BES'i de bir arada devam ettirebilecek veya 2 ay sonra zorunlu BES'te cayma hakkı kullanılarak mevcut BES'le devam ettirebilecek. Mevcut BES'i iptal edip yeni sisteme geçerseniz, geçmişe yönelik haklarınız iptal olur, otomatik sistem sözleşmesindeki haklar geçerli olur.

EMEKLİLİK HAKKI NASIL KAZANILIR?

Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanır.


OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNDE DEVLET TEŞVİKİ VAR MIDIR?

a. Çalışan sistemde kaldığı için 1.000 TL’lik teşvik alır (Emeklilik şartlarını sağlaması durumunda hak edilir).

b. Çalışan, yapılan aylık ödemelerin %25’i kadar (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla) devlet katkısı alır.

c. Çalışanın emeklilik şartlarını hak kazanması ve toplu ödeme almayıp en az 3 yıl maaş bağlanmasını talep etmesi halinde toplam birikimin %5’i kadar ilave devlet teşviki uygulanır.


HER İKİ BİREYSEL EMEKLİLİK SÖZLEŞMESİ İÇİN DEVLET KATKISI ALABİLİR MİYİM?

Evet. Her iki bireysel emeklilik sözleşmesi ayrı değerlendirildiği için ikisinden de %25 oranında devlet katkısı almayı hak kazanırsınız (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla)

SİSTEME BUGÜN DAHİL OLANLAR

Sisteme yıl başında bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör firmaları dahil olurken, bugünden itibaren de 45 yaş altı memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan firmalar BES'te yerini alacak.

Böylece yaklaşık 2,5 milyonu memur, 1,5 milyonu özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişiden otomatik olarak, prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak.

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik verilecek. 2 aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak.

Ayrıca, emeklilik halinde hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortasıyla almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i kadar ilave devlet katkısı teşviki verilecek.

Söz konusu birikim sistemine dahil olan çalışanlara 2 aylık cayma süresi tanınacak.

bes-2019-da-herkesi-kapsayacak-2682781

100-250 ÇALIŞANI OLANLAR 1 TEMMUZ'DA GEÇECEK

Özel sektörden 100-250 çalışanı olanlar da 1 Temmuz 2017'de sisteme geçiş yapacak. Bu sayede yaklaşık 1,5 milyon özel sektör çalışanı da sistemde yerini alacak. Mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Özel sektörde faaliyet gösteren 5-10 çalışanı olanlar 1 Ocak 2018'den, 10-50 çalışanı bulunanlar da 1 Temmuz 2018'den itibaren sisteme girecek. Çalışan sayısı 5'ten az olan özel sektör ise kapsamda yer almıyor.

Öte yandan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 17 Mart itibarıyla sisteme otomatik katılan çalışan sayısı 727 bin 55'i bulurken, çalışanların fon tutarı da 109 milyon 175 bin 486 lira olarak hesaplandı.

Aynı tarih itibarıyla BES'teki toplam katılımcı sayısı 6,7 milyonu aşarken, katılımcıların fon tutarı 56,7 milyar, devlet katkısı fon tutarı da 7,9 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.