Zübeyde Hanım ölüm yıl dönümünde unutulmadı

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, vefatının 98'inci yıl dönümünde unutulmadı. Sosyal medyada Zübeyde Hanım ile ilgili olarak birçok paylaşım yapılırken, kullanıcılar Zübeyde Hanım'ı özel mesajlarla andı. Paylaşım yapanlar arasında olan Bakan Karaismailoğlu, "Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir" ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti. Zübeyde Hanım'ın vefatının üzerinden 98 yıl geçerken, Atatürk'ün annesi ölüm yıl dönümünde unutulmadı ve saygıyla anıldı. Özellikle sosyal medyada Zübeyde Hanım ile ilgili olarak on binlerce paylaşıma yer verildi.

"BİR ANNE TÜM DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİR"

Paylaşım yapanların arasında; bakanlar, sanatçılar, siyasi isimler, kurumlar, kuruluşlar, spor kulüpleri de yer aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da Zübeyde Hanım ile ilgili paylaşımda bulundu. Karaismailoğlu mesajında, "Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi, kıymetli Zübeyde Hanım'ı vefatının 98'inci yıl dönümünde saygı, sevgi ve minnetle anıyorum" ifadelerine yer verdi.

Zübeyde Hanım ölüm yıl dönümünde unutulmadı

ZÜBEYDE HANIM KİMDİR?

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 1857 yılında Selanik'te doğdu.. Osmanlı devrinde, Karaman'dan Rumeli’ye göç eden ve Selanik yakınlarında bulunan Langaza’da bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesindendir. Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bu nedenle de "Konyarlar" olarak Rumeli'de anılan Yörük Türkmenlerdendir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi ise Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır. Okur yazar olması sebebiyle de Zübeyde Molla olarak anılırdı.

Zübeyde Hanım ölüm yıl dönümünde unutulmadı - Resim : 2

Selanik'te Gümrük Muhafaza Teşkilatında memurluk yapan Ali Rıza ile 1871 yılında 14 yaşında iken evlenen Zübeyde, Selanik Yenikapı semtinde yeni hayatına başlamış oldu. Fatma, Ömer ve Ahmet adlı çocukları dünyaya geldi. Ancak Fatma bu dönemde hayatını kaybetti. Eşi Ali Rıza Efendi'nin Yunanistan sınırında Çayağzı (ya da Papaz Köprüsü)'na tayin edilmesi sebebiyle taşınan aile orada Ömer ve Ahmet'i kaybetti. 1881 yılında dördüncü çocukları Mustafa, 1885 yılında ise Makbule, 1889 yılında ise Naciye dünyaya geldi. Naciye’ye de küçük yaşta veremden hayatını kaybetti ve Ali Rıza Efendi de 1888 yılında yaşamını yitirdi.

Zübeyde Hanım ölüm yıl dönümünde unutulmadı - Resim : 3

Zübeyde Hanım, çocuklarını da alarak abisi Hüseyin Bey'in Langaza'daki çiftliğine taşındı. İkinci evliliğini Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yapan Zübeyde Hanım, Balkan Savaşı’nın ardından Ragıp Bey’den ayrıldı ve Selanik’i terk ederek kızı Makbule ile beraber İstanbul’a göç ederek Beşiktaş Akaretler’de bir eve taşındı. Oğlu Mustafa Kemal ile yıllar sonra 14 Haziran 1922 tarihinde Adapazarı’nda tekrar buluşan Zübeyde Hanım, onun yanına Ankara’ya gitti. Ancak Ankara'nın sert iklimi sağlığında olumsuz etkiler yaratınca tedavi amacıyla 18 Aralık 1922 tarihinde İzmir'e gitti. Son zamanlarını Latife Hanım Köşkü'nde geçiren Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde 66 yaşında hayata veda etti. Zübeyde Hanım, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.